Защо се стигна до тази сериозна криза? Съобщението на официалната страница на

...
 Защо се стигна до тази сериозна криза? Съобщението на официалната страница на
Коментари Харесай

Защо Ryanair” отмени хиляди полети и кой има право на обезщетение?

 

Защо се стигна до тази сериозна рецесия? 

Съобщението на формалната страница на компанията във Фейсбук гласи: " Имаме проблем с планирането на отпуските на водачите и работим интензивно, с цел да го решим ". 

Отпуските на водачите са комплициран въпрос, защото пикът в полетите е сред Великден и края на август, което значи, че водачите би трябвало да възнамеряват своите дълги почивки от септември до края на март. 

Доскоро " Ryanair ” възнамерявала почивките не на годишна база, а от април до март идната година. Миналата година обаче ирландските авиационни управляващи споделиха на компанията, че до края на 2017г. трябва да възнамерява в границите на календарна година, а това много усложнило основаването на графиците. 

Същевременно,  " Ryanair ” би трябвало да се преценява с условията, че водачите би трябвало да работят 100 часа на всеки 28 дни, 900 часа в границите на календарна година и до 1000 часа в границите на 12 месеца. 

Освен това, през последната една година 140 от водачите на   " Ryanair ” отидоха да работят за норвежката самолетна компания " Norwegian ", което сигурно е основало много проблеми в организацията на полетите и почивките на останалите да работят за ирландския транспортьор. 

Заради анулираните полети, цената на акциите на  " Ryanair ” понижа с 3%. 

Как да разберем дали полетът ни е анулиран? 

Във вторник компанията въпреки всичко разгласява цялостния лист на отпадналите полети до 28 октомври. 

Какво да вършим, в случай че полетът ни е анулиран, само че въпреки всичко желаеме да стигнем до определената дестинация? 

Според европейското законодателство пасажерите имат право на възобновяване на цялостните разноски за билета за тази част от пътуването, която не е измината, или на премаршрутиране при първа опция.  

Думите " при първа опция " обаче не са доста ясно дефинирани. Това може да значи, че  " Ryanair ” просто ще пренасочи хората от анулираните полети към свои полети до същата дестинация по-късно същия ден, само че може да значи и че ще ги пренасочи към свои полети на идващия ден. 

Изпълнителният шеф на  " Ryanair ” Майкъл О`Лиъри вече заяви в понеделник, че превозвачът няма да резервира на пасажерите билети за полети на конкурентни самолетни компании. 

Друга компания от Острова - " EasyJet " има практиката да пренасочва пасажери към полети на конкурентни компании, единствено в случай че не може да обезпечи място на техен аероплан в границите на 48 часа след отменянето на полета. 

Какво да вършим, в случай че полетът ни е анулиран, само че не ни е препоръчана опция?

Ако не ни е препоръчана никаква опция, това значи, че " Ryanair "  ще би трябвало да ни възвърне цената на билет до същата дестинация с полет на друга компания. 

В европейското законодателство написа, че в случай че при анулация на полет, самолетната компания не предложи на хората избор - възобновяване на разноските или премаршрутиране, а едностранно реши единствено да възстанови парите, платени за билета, тогава пасажерите имат право да получат и разликата сред цената на билета на  " Ryanair " и билета на друга компания, който са си купили, с цел да доближат до определеното място. 

Какво да вършим, в случай че изберем да не пътуваме до определената дестинация? 

В подобен случай, имаме право да получим назад парите, които сме дали за самолетния билет. Това би трябвало да се случи в рамките на седем дни след анулацията на полета.

Имаме ли право на обезщетение? 

Правилото е, че компанията би трябвало да заплати 250 евро обезщетение за полети до 1500 километра и 400 евро - за полети от 1500 до 3000 километра.

Ако обаче компанията е уведомила пасажерите за анулирането на полета повече от две седмици преди датата на политане, не би трябвало да заплаща отплата, а единствено е задължена да възвърне цената на билета. 

Плащането на обезщетение зависи от повода за анулация на полета, само че в разпоредбите на Европейски Съюз не се показва в какъв период би трябвало да се извърши заплащането.

Ако полетът е анулиран сред 7 и 14 дни преди датата на политане, пасажерите могат да получат обезщетение, в случай че компанията не им предложи различен полет, който да е до 2 часа от първичния. 

Ако полетът е анулиран до 7 дни преди излитането, пасажерите би трябвало да получат 250 евро или 400 евро, в случай че не са им е препоръчан различен полет, с който те да доближат определената дестинация не по-късно от 2 часа след в началото плануваното. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР